Ouderen

Dementie of de ziekte van Alzheimer

Mensen met dementie hebben te maken met verlies van zelfsturing. Vaak zijn ze zich zelf min of meer kwijt in het zich uitdrukken en raken hierdoor in een isolement. Het verlies van grip op de wereld gaat veelal gepaard met gevoelens van onmacht en frustratie. Dit maakt het voor mantelzorgers vaak extra zwaar. Zij verliezen steeds meer de persoon die ze gekend hebben en krijgen veel weerstand en emoties terug die ze niet kunnen plaatsen.
Door de kwaliteit van het beleven in te zetten, enerzijds door oefeningen aan te bieden die impressief werken waardoor expressie kan ontstaan, ervaart iemand dat hij leeft en ertoe doet. Als de dementerende zelf niet meer in staat is tot creatief handelen dan kan het schilderen door de therapeut dezelfde impressieve werking hebben, zo werkt ook het kijken naar kunst.
Voor de dementerende mens betekent het dat hij zich gezien voelt en op zijn kracht is aangesproken. Het kan diegene even uit het isolement halen waarin hij verkeert. Voor zijn naasten en/of de mantelzorger, kan het tot steun en begrip leiden, de mens weer te zien in zijn kracht en niet alleen in zijn beperking. De mantelzorger kan zich even ontlast voelen. Voor het verzorgend personeel/mantelzorger kan het een waardevolle afwisseling zijn in activiteiten waarna de dementerende zich prettiger voelt en eventueel makkelijker is in de omgang.

Persoonlijke benadering

Door mijn persoonlijke inbreng wil ik de mens met dementie achter de ziekte benaderen en hen warme momenten van contact laten ervaren. Het gevoel geven dat ze er nog steeds toe doen. Dit doe ik door me in te leven in de ander, aan te sluiten waar diegene is en mijn warme persoonlijkheid in te zetten. Het gemaakte werkstuk kan tot steun en begrip zijn voor henzelf en hun omgeving.
Ik werk individueel en ga op zoek naar wat er wel is op dat moment daarbij zet ik verhalen, gedichten en muziek in. Dit kan in mijn praktijk in Capelle aan den IJssel maar ik kan ook aan huis komen. Meld u aan voor een kennismaking of neem contact op voor verdere informatie.
Er worden ook “open ateliers” gehouden waarbij een speciaal groepsprogramma “De vruchten van het Leven” wordt aangeboden. Deze groepstraining wordt zichtbaar in de Agenda.

ouderenzorg

Aanmelden

Vul het contactformulier in om u aan te melden. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op voor een intake afspraak.

Neem contact op

We nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt

Vul je zoekopdracht in.