Ouderen

Ouder worden gaat helaas vaak gepaard met verlies. Verlies van dierbaren, gezondheid of functionaliteit, een plek in de maatschappij. Dat hoort bij het leven, maar hoe gaat u er mee om? Voor de een geeft het ruimte om zich op andere zaken te richten voor de ander voelt het als een toenemend isolement. Onderzoek heeft aangetoond dat creatief bezig zijn en contacten aangaan de mens een hoger geluksgevoel kan geven. Daarom is Nancy Hagman met Marie-Louise Eijsvoogel in 2019 het project Creatief Ouder Worden gestart in de gemeente Capelle aan den IJssel.

Creatief Ouder Worden

Het project wordt in alle wijken van Capelle aangeboden en bevat creatieve workshops, kunstwandelingen en (anders) kijken naar kunst. Doel is dat mensen elkaar kunnen ontmoeten en kunst daarbij het middel is. Naast dat dit op diverse locaties geschiedt worden workshops en (anders) kijken naar kunst ook digitaal aangeboden. Zo kunnen ook mensen deelnemen die moeilijker uit huis kunnen komen omdat het zelf niet goed lukt of omdat men voor een partner zorgt die veel zorg vraagt.

Creatief Ouder Worden heeft een eigen Facebook en het aanbod is ook terug te vinden op de site van de Kunstkring Capelle, http://kunstkringcapelle.nl/creatief-ouder-worden/
Of stuur een mail naar cow@kpnmail.nl

Wat als er meer nodig is?

Sommige mensen functioneren slecht in een reguliere groep. Bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Parkinson of Alzheimer; zij hebben te maken met verlies van zelfsturing. Vaak zijn ze zich zelf min of meer kwijt in het zich uitdrukken en raken hierdoor in een isolement. Het verlies van grip op de wereld gaat veelal gepaard met gevoelens van onmacht en frustratie. Dit maakt het voor mantelzorgers vaak extra zwaar. Zij verliezen steeds meer de persoon die ze gekend hebben en krijgen veel weerstand en emoties terug die ze niet kunnen plaatsen.
Door de kwaliteit van het beleven in te zetten, enerzijds door oefeningen aan te bieden die impressief werken waardoor expressie kan ontstaan, ervaart iemand dat hij leeft en ertoe doet. Het kan diegene even uit het isolement halen waarin hij verkeert. Voor zijn naasten en/of de mantelzorger, kan het tot steun en begrip leiden, de mens weer te zien in zijn kracht en niet alleen in zijn beperking. De individuele begeleiding vindt in de eigen omgeving plaats, dus bij u thuis.

Persoonlijke benadering

Door mijn persoonlijke inbreng wil ik de mens achter de ziekte benaderen en hen warme momenten van contact laten ervaren. Het gevoel geven dat ze er nog steeds toe doen. Dit doe ik door me in te leven in de ander, aan te sluiten waar diegene is en mijn warme persoonlijkheid in te zetten. Het gemaakte werkstuk kan tot steun en begrip zijn voor henzelf en hun omgeving.

Ik werk individueel en ga op zoek naar wat er wel is op dat moment daarbij zet ik verhalen, gedichten en muziek in. Meld u aan voor een kennismaking of neem contact op voor verdere informatie.

Voor instellingen kan er een speciaal groepsprogramma genaamd “De vruchten van het Leven” worden aangeboden.

tekening samen

Aanmelden

Vul het contactformulier in om u aan te melden. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op voor een intake afspraak.

Neem contact op

We nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt