Zelf werken aan gezondheid

Zelf werken aan gezondheid, kan dat? Als je van het principe uitgaat dat ieder mens scheppende vermogens heeft kan je zelf aan je eigen gezondheid werken.
Iedereen heeft weleens momenten dat het minder goed gaat. Bijvoorbeeld je staat al langere tijd onder druk of ervaart veel spanningen/stress dan komen daar vaak ook lichamelijke klachten bij. Soms is het zelfs zo dat je pas van je disbalans bewust wordt omdat je daadwerkelijk tot stilstand gekomen bent vanwege uitval door ziekte. Natuurlijk raadpleeg je dan als eerste de huisarts of specialist voor de medische klachten, maar zijn daarmee ook de oorzaken helder geworden of beter nog wat kan je er aan doen om de balans te herstellen of beter te bewaken?

Kunstzinnige therapie

Wat wordt verstaan onder kunstzinnige therapie? Bij kunstzinnige therapie beeldend worden beeldende materialen zoals schilderen, tekenen en boetseren ingezet om een proces aan te gaan dat aansluit bij je hulpvraag. In het gemaakte werk kunnen onbewuste zaken zichtbaar worden. Kunst wordt ook ingezet om bijvoorbeeld naar te kijken of zelfs te kopiëren, uiteraard hangt dit samen met het individuele ontwikkelingsdoel.

Kunstzinnige therapie kan een steun in de rug zijn om genezings- of veranderprocessen in gang te zetten of te ondersteunen, zodat je meer grip krijgt op je eigen functioneren en krachtbronnen. Kunstzinnige therapie heeft zijn oorsprong in de antroposofische gezondheidszorg en is bedoeld als uitbreiding op de reguliere zorg. In de antroposofische gezondheidszorg gaat het niet alleen om behandelen; ze is ook sterk gericht op gezondheidsbevordering en gericht op het herstellen van het evenwicht in de mens en het aanspreken van gezondmakende en zelfgenezende krachten.

Wat kan therapeute Nancy Hagman voor jou toevoegen?

Nancy heeft een warme persoonlijkheid en is geschoold om richting te geven aan jouw hulpvraag. Ze sluit aan bij waar je bent en neemt je aan de hand van opdrachten mee. Ze is breed opgeleid en thuis in tekenen, schilderen en boetseren en zet ook regelmatige andere technieken in als beeldhouwen, vilten en het maken van collages. Alles mag, niets moet zolang het past binnen de doelen die met jou afgesproken zijn.

Wat is de passie van Nancy?

Nancy’s passie is te werken met mensen. Ze brengt graag iemands binnenwereld naar buiten, maakt het onbewuste zichtbaar. Dat maakt het beeldend werken zo mooi, het is een proces van binnen uit waar je vaak met woorden nog niet bij kon komen. En dat geeft iemand ruimte en inzichten om verder te kunnen.

Waar Nancy in het bijzonder goed in is om op zoek te gaan naar sleutels om contact te maken met die binnenwereld. Denk hier bijvoorbeeld aan mensen met een Burn-out, depressie of een vorm van dementie zoals Alzheimer. De persoon in kwestie kan zich uitdrukken op zijn of haar eigen wijze en kan op dat moment volledig zichzelf zijn. Doorgaans geniet diegene daar erg van, voelt zich gezien en gehoord. Het gemaakte werk levert iets tastbaars op en biedt voor naasten soms een ingang tot een ander contact.

Door kunstzinnig te werken kan ze anderen even uit het bestaande tillen, ze oefeningen aanbieden en ze laten genieten van wat er ontstaat. Even je niet ziek voelen, maar lekker met je handen bezig zijn en iets nieuws creëren. Het gezonde in de mens aanspreken om zo weer wat evenwicht te brengen in de disbalans die er is ontstaan. Je even niet ziek voelen geldt vaak voor mensen die al een lange tijd klachten hebben, dit speelt vaak bij mensen die chronisch ziek zijn.

Nancy geeft naast therapie ook trainingen en workshops. In het project Creatief Ouder Worden staat het ontmoeten centraal en wordt kunst als middel ingezet. En ook hier streeft Nancy ernaar voedende beelden te gebruiken en te werken aan de balans van mensen.

therapeut Nancy Hagman
Neem contact op

We nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt